Foto-Felipe-Morales-PMAGI-AB

Prisutdelning 26 oktober 2018

Jeanette Åkerlunds dotter Ebba var en av de som omkom vid terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i april 2017. Jeanette Åkerlund får nu årets Hillesgårdspris för medmänsklighet och förlåtelse. I en situation där känslan av hat och förbittring hade kunnat bli helt dominerande, valde hon ljusets och kärlekens väg framåt. Priset delades ut vid en ceremoni på Hillesgården.

 

Jeanette Åkerlund, Foto: NAV

 

- Jeanette Åkerlund får 2018 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och förlåtelse för att hon i en situation där hatets och bitterhetens krafter ständigt kan pocka på utrymme tagit ställning för förlåtelsens och försoningens ljus. Så hedrar hon sin dotter Ebbas minne och påminner oss alla om att livet blir vackrare om vi låter våra bättre sidor få överhanden, skriver prisets jury i sin motivering.

Startade stiftelsen ”Ebbas Änglar” efter dotterns bortgång
Att förlora sitt barn är alltid oändligt svårt. Jeanette Åkerlund har inte valt bort sorgen och saknaden, men har i stället för bitterhet och hat valt att söka mening genom att starta stiftelsen ”Ebbas Änglar”, till minne av dottern och med syfte att stödja andra barns möjligheter att utveckla sina talanger framförallt inom idrotten och kulturen.

- Jag är så oändligt tacksam, hedrad och stolt över detta pris! Då priset delas ut till mig personligen, innebär det också för min egen del att min acceptans av den situation jag är i just nu och att jag tar ansvar för hur jag väljer att hantera den uppskattas av andra, säger Jeanette Åkerlund och fortsätter:

- Det betyder mycket för mig. Jag arbetar varje dag med tankekontroll och att inte låta förövaren och negativa tankar få ta plats. Han eller de får inte äga mitt liv. Om det här dessutom kan innebära att Ebbas Änglar och det arbete vi i styrelsen gör för andra barn uppmärksammas så är det fantastiskt! Stort tack och all kärlek till er som nominerat!

Priset består av ett glashjärta formgivet av glaskonstnären Karin Hassle samt en prissumma på 50 000 kronor.

Se prisutdelningen här:

I samband med prisutdelningen genomfördes också ett panelsamtal med årets pristagare, där också juryns ordförande deltog. Samtalet leddes av Elisabeth Linder. Du kan se hela panelsamtalet i efterhand här.

Prisbakelse2018
Mingel1

Tidigare prisutdelningar

2017

Stina Balkfors mottog Hillesgårdspriset för medmänsklighet och förståelse. Här kan du hitta mer om prisutdelningen, och se den eller lyssna på den i efterhand!

2016

Anders Kompass mottog Hillesgårdspriset för medmänsklighet och mod. Här kan du läsa mer om prisutdelningen, och se den eller lyssna på den i efterhand!

Bidra till medmänsklighet

Hillesgårdspriset finansieras av människors bidrag.

Ett litet Swish-bidrag gör stor skillnad!

Swisha till 123 137 66 80