Anders Kompass får 2016 års Hillesgårdspris

Anders Kompass, tidigare FN-tjänsteman, får årets Hillesgårdspris för medmänsklighet och mod. Han hade modet att stå upp för sanningen och slå larm när barn for illa, och han stod fast även när han blev utfryst och anklagad av FN-systemet.

Priset delades ut av den välkända artisten Eva Rydberg vid en ceremoni söndag den 13 november.

- Anders Kompass får priset för att han genom sitt agerande tydligt, kraftfullt och ödmjukt påminner om vad varje människa är mäktig om hon vågar lyssna på sitt samvetsstyrda hjärta, skriver prisets jury i sin motivering.

Anders Kompass. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Anders Kompass. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Slog omedelbart larm

Anders Kompass växte upp i Halmstad. Han var chef för fältarbetet på FN:s kontor för mänskliga rättigheter, när han 2014 fick veta att FN-soldater begick sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Han slog omedelbart larm, men blev då utfryst och anklagad för tjänstefel. Nu är han helt rentvådd från anklagelserna, men har lämnat FN.

Det som Anders Kompass rakryggade agerande ställer i blixtbelysning är den makt som organisationer och företag har över oss. Vi

förväntas lyda och tiga, inte stå upp för vår djupt kända personliga moral. Men Anders Kompass samvete var starkare än FN:s påbud. Därför är han en inspiration för oss alla. Vi kan alla lyssna på vårt samvete och med mod stå upp för klokhet och medmänsklighet i våra enskilda sammanhang.

Priset består av en prissumma på 50 000 kronor samt ett glashjärta, formgivet av glaskonstnären Karin Hassle.

Här kan du i efterhand se prisutdelningsceremonin:

I samband med prisutdelningen genomfördes också ett panelsamtal med årets pristagare, där också juryns ordförande deltog. Samtalet leddes av Elisabeth Linder. Du kan se hela panelsamtalet i efterhand här.

Eva Rydberg delade ut årets Hillesgårdspris.
Eva Rydberg delade ut årets Hillesgårdspris.

Vill du hellre lyssna till prisutdelningen, hittar du ljudet här:

Panelsamtal och festlunch

Förutom prisutdelningsceremonin genomfördes även mingel, tvårätters festlunch inklusive måltidsdryck samt ett djuplodande panelsamtal om medmänsklighet, ledarskap och mod med pristagaren Anders Kompass samt Fredrik Lidman, managementkonsult och företagsledare, och Karl-Erik Edris, författare och föreläsare, under ledning av Elisabeth Linder, senior kommunikationsrådgivare.

Här kan du i efterhand se hela panelsamtalet!

 

Många passade på att mingla efter prisutdelningen.
Många passade på att mingla efter prisutdelningen.
hillepriset-2016-kompass8-11
Prisbakelsen
Prisbakelsen
hillepriset-2016-kompass8-12

Bidra till medmänsklighet

Hillesgårdspriset finansieras av människors bidrag.

Ett litet Swish-bidrag gör stor skillnad!

Swisha till 123 137 66 80