Prisutdelning den 27 oktober 2019

 

Björn Natthiko Lindeblad visar många människor vägen till den visdom och inre frid som är så välbehövlig i vår tid. Därför får han årets Hillesgårdspris för medmänsklighet.

Priset delades ut vid en ceremoni söndagen den 27 oktober på Hillesgården.

Björn Natthiko Lindeblad tar emot 2019 års Hillesgårdspris av Hans Bertil Sinclair, kommunstyrelsens ordförande i Klippan.
Björn Natthiko Lindeblad tar emot 2019 års Hillesgårdspris av Hans Bertil Sinclair, kommunstyrelsens ordförande i Klippan.

Björn Natthiko Lindeblads väg genom livet har inneburit flera tvära kast. Först framgångsrik näringslivstopp, därefter 16 år som buddhistmunk i både öst och väst. Efter återkomsten till Sverige har han delat sina tankar och erfarenheter genom föreläsningar, poddar och retreater. Dessutom har han framträtt i radio och TV i många intervjuer och som lyssnarnas val som sommarpratare.

- Björn Natthiko Lindeblad tilldelas 2019 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och förståelse för att han på ett anspråkslöst och humoristiskt sätt, och med stor och sårbar öppenhet kring sina egna livsbekymmer, når fram med ett enkelt men ändå djupt begrundat budskap om visdom och inre frid som verkligen behövs i vår ytliga och uppstressade tid, skriver prisets jury i sin motivering.

Tidlös visdom
Nyligen fick Björn Natthiko Lindeblad beskedet att han drabbats av ALS, en sjukdom som gör att musklerna successivt förtvinar och som brukar anses vara obotlig. Då bestämde han sig för att inleda en Sverigeturné under rubriken ”Nycklar till frihet”, där han delar med sig av sin skattkista av tidlös visdom.

- Det här är den finaste utmärkelsen jag någonsin fått. Den gör mig både rörd, förundrad, stolt och tacksam, säger Björn Natthiko Lindeblad och fortsätter

- Juryns motivering formulerar, bättre än jag själv skulle kunna, vad mitt yrkesliv handlat om. När jag tryckte upp mina första visitkort för 8 år sedan, var en av tre titlar jag gav mig själv "medmänniska". Nu får jag ett pris för medmänsklighet. Hur fint är inte det?

Här kan du i efterhand se hela prisutdelningsceremonin:

Om du bara vill lyssna på prisutdelningsceremonin, hittar du ljudinspelningen här:

I samband med prisutdelningen genomfördes också ett panelsamtal med årets pristagare, där också juryns ordförande deltog. Samtalet leddes av Elisabeth Linder. Du kan se hela panelsamtalet i efterhand här.

Prisbakelsen 2019
Mingel i samband med prisutdelningen 2019.

Tidigare prisutdelningar

2018

Jeanette Åkerlund mottog Hillesgårdspriset för medmänsklighet och förlåtelse. Här kan du hitta mer om prisutdelningen, och se den eller lyssna på den i efterhand!

2017

Stina Balkfors mottog Hillesgårdspriset för medmänsklighet och förståelse. Här kan du hitta mer om prisutdelningen, och se den eller lyssna på den i efterhand!

2016

Anders Kompass mottog Hillesgårdspriset för medmänsklighet och mod. Här kan du läsa mer om prisutdelningen, och se den eller lyssna på den i efterhand!

Bidra till medmänsklighet

Hillesgårdspriset finansieras av människors bidrag.

Ett litet Swish-bidrag gör stor skillnad!

Swisha till 123 137 66 80

.