Hillesgårdspriset 2019

Björn Natthiko Lindeblad visar många människor vägen till den visdom och inre frid som är så välbehövlig i vår tid. Därför får han årets Hillesgårdspris för medmänsklighet.

Priset delas ut vid en ceremoni söndag den 27 oktober på Hillesgården.

Björn Natthiko Lindeblads väg genom livet har inneburit flera tvära kast. Först framgångsrik näringslivstopp, därefter 16 år som buddhistmunk i både öst och väst. Efter återkomsten till Sverige har han delat sina tankar och erfarenheter genom föreläsningar, poddar och retreater. Dessutom har han framträtt i radio och TV i många intervjuer och som lyssnarnas val som sommarpratare.

- Björn Natthiko Lindeblad tilldelas 2019 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och förståelse för att han på ett anspråkslöst och humoristiskt sätt, och med stor och sårbar öppenhet kring sina egna livsbekymmer, når fram med ett enkelt men ändå djupt begrundat budskap om visdom och inre frid som verkligen behövs i vår ytliga och uppstressade tid, skriver prisets jury i sin motivering.

Björn Natthiko Lindeblad. Mottagare av 2019 års Hillesgårdspris. Foto: Cim Ek
Björn Natthiko Lindeblad. Mottagare av 2019 års Hillesgårdspris. Foto: Cim Ek

Nyligen fick Björn Natthiko Lindeblad beskedet att han drabbats av ALS, en sjukdom som gör att musklerna successivt förtvinar och som brukar anses vara obotlig. Då bestämde han sig för att inleda en Sverigeturné under rubriken ”Nycklar till frihet”, där han delar med sig av sin skattkista av tidlös visdom.

- Det här är den finaste utmärkelsen jag någonsin fått. Den gör mig både rörd, förundrad, stolt och tacksam, säger Björn Natthiko Lindeblad och fortsätter

- Juryns motivering formulerar, bättre än jag själv skulle kunna, vad mitt yrkesliv handlat om. När jag tryckte upp mina första visitkort för 8 år sedan, var en av tre titlar jag gav mig själv "medmänniska". Nu får jag ett pris för medmänsklighet. Hur fint är inte det?

Priset består av ett glashjärta formgivet av glaskonstnären Karin Hassle samt en prissumma på 50 000 kronor.

Prisutdelning och panelsamtal

Prisutdelningen sker vid en ceremoni där allmänheten har möjlighet att vara med. I samband med det genomförs också ett panelsamtal om drivkrafter i livet och Björn Lindeblads livsväg med flera tydliga vägskäl, och om konsten att leva i ljuset av en ALS-diagnos. I panelsamtalet deltar Björn Lindeblad och Karl-Erik Edris, författare och föreläsare. Samtalet leds av Elisabeth Linder, senior rådgivare i kommunikation.

Biljetter till prisutdelningen kostar 275 kronor, vilket inkluderar mingel, festlunch och kaffe med prisbakelse. För att boka biljett, ring 0435-215 30 vardagar klockan 09.00-11.00 samt 12.00-16.00, eller skicka e-post till info@hillesgarden.se. Sista dag för anmälning är den 21 oktober.

Tidigare pristagare.

Bidra till medmänsklighet

Hillesgårdspriset finansieras av människors bidrag. 

Ett litet Swish-bidrag gör stor skillnad!

Swisha till 123 137 66 80