Hillesgårdspriset 2018

Tidigare års pristagare hittar du här

Jeanette Åkerlunds dotter Ebba var en av de som omkom vid terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i april 2017.  Hon får nu årets Hillesgårdspris för medmänsklighet och förlåtelse. I en situation där känslan av hat och förbittring hade kunnat bli helt dominerande, valde hon ljusets och kärlekens väg framåt. Priset delades ut vid en ceremoni fredagen den 26 oktober på Hillesgården.

- Jeanette Åkerlund får 2018 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och förlåtelse för att hon i en situation där hatets och bitterhetens krafter ständigt kan pocka på utrymme tagit ställning för förlåtelsens och försoningens ljus. Så hedrar hon sin dotter Ebbas minne och påminner oss alla om att livet blir vackrare om vi låter våra bättre sidor få överhanden, skriver prisets jury i sin motivering.

Jeanette Åkerlund. Mottagare av Hillesgårdspriset 2018. Fotocred: @ebbasanglar, Foto ModelHouse
Jeanette Åkerlund. Mottagare av Hillesgårdspriset 2018. Fotocred: @ebbasanglar, Foto ModelHouse

Startade stiftelsen ”Ebbas Änglar” efter dotterns bortgång

Att förlora sitt barn är alltid oändligt svårt. Jeanette Åkerlund har inte valt bort sorgen och saknaden, men har i stället för bitterhet och hat valt att söka mening genom att starta stiftelsen ”Ebbas Änglar”, till minne av dottern och med syfte att stödja andra barns möjligheter att utveckla sina talanger framförallt inom idrotten och kulturen.

- Jag är så oändligt tacksam, hedrad och stolt över detta pris! Då priset delas ut till mig personligen, innebär det också för min egen del att min acceptans av den situation jag är i just nu och att jag tar ansvar för hur jag väljer att hantera den uppskattas av andra, säger Jeanette Åkerlund och fortsätter:

- Det betyder mycket för mig. Jag arbetar varje dag med tankekontroll och att inte låta förövaren och negativa tankar få ta plats. Han eller de får inte äga mitt liv. Om det här dessutom kan innebära att Ebbas Änglar och det arbete vi i styrelsen gör för andra barn uppmärksammas så är det fantastiskt! Stort tack och all kärlek till er som nominerat!

Priset består av ett glashjärta formgivet av glaskonstnären Karin Hassle samt en prissumma på 50 000 kronor.

Prisutdelning och panelsamtal

Prisutdelningen sker vid en ceremoni, där allmänheten har möjlighet att vara med. Under ledning av Elisabeth Linder, senior rådgivare i kommunikation, genomförs samma dag ett panelsamtal om medmänsklighetens och förlåtelsens betydelse för samhällsskapande med Jeanette Åkerlind och Karl-Erik Edris, författare och föreläsare.

Biljetter till prisutdelningen kostar 275 kronor, vilket inkluderar mingel, festlunch och kaffe med prisbakelse. För att boka biljett, ring 0435-215 30 vardagar klockan 09.00-11.00 samt 12.00-16.00, eller skicka e-post till info@hillesgarden.se

Tidigare pristagare.

Bidra till medmänsklighet

Hillesgårdspriset finansieras av människors bidrag.

Ett litet Swish-bidrag gör stor skillnad!

Swisha till 123 137 66 80