Stina Wollter får Hillesgårdspriset för medmänsklighet 2020

Tidigare års pristagare hittar du här.

Stina Wollter berör och inspirerar många genom sitt medmänskliga tilltal och sin fantastiska förmåga att lyssna in människor. I detta är hon ett föredöme, för det är i de djupa samtalen som vi människor växer och stärks. Därför får hon Hillesgårdspriset för medmänsklighet och förståelse 2020.

Stina Wollter

Stina Wollter, mottagare av Hillesgårdspriset 2020. Foto: Maria Östlin

Stina Wollter är konstnär, radio- och Instagramprofil, sångerska och mycket mer. Hon driver bland annat en inkluderande kroppsaktivism, där hon på ett modigt sätt exponerar sin kropp som ett slags revolt mot skönhetsindustrins kapitalstarka underminerande av framförallt unga tjejers och kvinnors självaktning.

Den här verksamheten har en stark personlig bakgrund genom att Stina Wollters mor var fettskrämd och hennes syster anorektisk. Systern avled av sviterna av ätstörningen efter 18 års sjukdom.

Stina Wollter har genom åren visat att hon är en oerhört gedigen och förstående medmänniska. Hon har gjort ett mycket stort antal radioprogram där hon visar en närmast unik förmåga att föra konstruktiva och ofta djupt mänskligt berörande samtal med vad som i allmänhet kallas ”vanligt folk”.

Allra mest gripande av hennes radioprogram var kanske hennes Sommarprogram från 2019. Det handlar om hur hon blev kontaktad av en åttaårig, cancersjuk flicka som ville vara öppen med att hon visste att hon skulle dö. Stina Wollter skildrar i programmet deras varma relation och djupt mänskliga samtal.

- Stina Wollter får 2020 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och förståelse för att hon möter andra människor med en ödmjuk respektfullhet som hos många inspirerar en tro att deras djupaste känslomässiga sår kan läka så att kärleken och glädjen blir livets centrum, skriver prisets jury i sin motivering.

- Att få vara medmänniska, att inte vara mot utan med, är kanske det meningsfullaste och viktigaste livsuppdraget. Att just få följa med ett stycke i en annan människas liv, nyfiket, öppet och lyssnande, det är hedrande, det är lärande, det är att skapa sammanhang och trygga rum. Det är att praktisera det ljuvliga ordet tillsammans. I de trygga rummen finns förutsättningarna för att växa och blomma som människa i en värld som invaderar, får oss att krympa och deformeras, säger Stina Wollter.

Hon fortsätter:

- Medmänsklighet är det viktigaste vaccinet mot ensamhet, maktlöshet och förtvivlan. Och det finaste är: Alla kan. Det händer att människor skriver till mig: ”Jag önskar det fanns fler som du”. Jag brukar svara: ”Du finns!".

Priset består av ett glashjärta formgivet av glaskonstnären Karin Hassle samt en prissumma på 50 000 kronor.

Prisutdelning och panelsamtal

På grund av Covid 19-pandemin kommer priset att delas ut vid en ceremoni utan publik. Prisutdelningen och ett efterföljande panelsamtal kommer att spelas in och publiceras den 25 oktober.

Bidra till medmänsklighet

Hillesgårdspriset finansieras av människors bidrag.

Ett litet Swish-bidrag gör stor skillnad!

Swisha till 123 137 66 80